WAT VOOR LEER HEB IK?

Leather Master is een door het Uniters Onderzoekscentrum ontworpen. De productenlijn betreft het reinigen, beschermen en het repareren van bekleding, kledingstukken en andere uit leder gemaakte artikelen. De lijn omvat reinigingsproducten die voor alle ledersoorten bedacht zijn (aniline, NUBUCK en gedekverfd). Ook producten voor de reparatie van het leder voor zowel huishoudelijk als professioneel gebruik.

HET LEER

Ook in de oudheid werd leer al door de mens gebruikt. Hieronder volgen enkele van de redenen waarom leer een zo gewaardeerd artikel is:

 • Het is een uiterst resistent materiaal. Om een leren bekleding te kunnen doorboren is een druk van meer dan 180 kg (1764,01 N) nodig.
 • Bekend is de weerstand van leer tegen scheuren: daarom wordt leer gebruikt als materiaal om er borstbeschermers, riemen en schoenveters van te maken.
 • Het is niet ontvlambaar en het is het enige materiaal dat in de luchtvaart kan worden gebruikt zonder dat het een behandeling voor vuurvastheid hoeft te ondergaan.
 • Als leer op de juiste manier wordt behandeld heeft het een buitengewoon lange levensduur; experts schatten dat leer gemiddeld 4 keer langer meegaat dan textielproducten. En hoe ouder het leer hoe meer karakter het uitstraalt.
 • Leer veroorzaakt geen allergie, kan heel goed worden afgestoft en is dus ideaal voor wie allergisch voor stof is.
 • Wanneer je op leer plaatsneemt voelt het niet warm of koud aan. Het leer heeft normaal gesproken dezelfde temperatuur als zijn omgeving en neemt bij contact met het lichaam de temperatuur ervan aan.
 • Leer is in een oneindig aantal kleuren, effecten, structuren en reliëfs verkrijgbaar. Vanwege de grote veelzijdigheid van dit materiaal kan het in vele sectoren worden toegepast, zoals in de mode, voor meubelinrichting, stoffering van auto’s, schoenen- en tassenfabricage, etc.
 • Leer is een prestigieus materiaal. Als materiaal voor autobekleding en voor interieurartikelen is het leer een alternatief van excellente kwaliteit.

WELKE LEERSOORTEN ZIJN ER

Als u de Leather Master producten op een correcte wijze wilt toepassen, en geen fouten wilt maken bij de keuze van de producten en tevens maximale prestaties in de zin van reiniging en bescherming wilt bereiken, is het belangrijk dat u de verschillende leersoorten weet te herkennen.
In samenwerking met talrijke producenten van bekledingsmaterialen heeft Leather Master het leer in drie basiscategorieën geclassificeerd:

 • ANILINE – reinigingscode A
 • GEDEKT – reinigingscode P
 • NUBUCK – reinigingscode N

ANILINELEDER : reinigingscode A

Ook wel natuurlijk, puur, naakt of ongedekt leer genoemd.
Deze huiden worden met transparante verfstoffen behandeld. Wat betekent dat het mogelijk is om de oppervlakkige nerfstructuur en de beschadigingen ervan te zien, alsof je door een gekleurde lens kijkt. Deze huiden worden niet aan beschermende behandelingen blootgesteld, of worden alleen een lichte afwerking gegeven die gewoonlijk bestaat uit het sprayen van een waslaag op het oppervlak om het leer tegelijkertijd waterafstotend te maken.
Het effectieve bewerkingsproces van de huid varieert afhankelijk van de leerlooierij waar het behandeld wordt. Het bewerkingsproces van anilineleder is gewoonlijk als volgt:

 1.  De huid wordt gelooid, en vervolgens in de “crust” geverfd.
 2. Vaak wordt bovenop het oppervlak nog een andere anilineverfstof gesprayd om de kleur te uniformeren.
 3. Andere behandelingen kunnen worden uitgevoerd om effecten als sauvage, pull-up, wax crackle en shrunken grain te creëren.
 4. Ten slotte kan een lichte beschermende spray worden aangebracht (als was of fluorcarbonhars om het leer enigszins vlekwerend te maken.
 5. Het leder wordt vervolgens weer soepel gemaakt door kneedmachines en/of in ronddraaiende trommels.

Methodes om anilineleder te herkennen

Voordat u het leer gaat behandelen en reinigen, is het noodzakelijk dat u weet of de bovenlaag wel of niet geborsteld is (in het eerste geval lijkt de structuur op die van fluweel). Het is dit element wat het moeilijk maakt om NUBUCK van anilineleder te onderscheiden. Er zijn verschillende methodes om anilineleder te herkennen:

 1. Krab met uw nagel licht over het oppervlak en controleer of er dan een kras van een lichtere kleur achterblijft. Bij anilineleder zal de kras lichter van kleur zijn. Dit is echter niet de enige test die uitgevoerd moet worden, omdat een aantal soorten NUBUCK op dezelfde wijze reageren.
 2. Wrijf met een natte vinger over het leer om te zien of deze donkerder van kleur wordt. De plek moet iets donkerder worden, maar moet als hij droog is weer zijn oorspronkelijke kleur aannemen.

Dit zijn de meest effectieve tests die ter plekke kunnen worden uitgevoerd. Op den duur leert men anilineleder herkennen aan zijn uiterlijk en de consistentie bij het aanraken.

GEDEKT LEER: reinigingscode P

Ook afgewerkt, semi-anilineleder, gebruiksleder, gepigmenteerd of geverfd leder genoemd. Deze leersoorten verenigen de beste eigenschappen van het natuurlijke materiaal (de huid) die dankzij de looitechnologie getransformeerd wordt in een product met een meer homogene kleur en uiterlijk (dankzij het aanbrengen van pigmenten op het oppervlak). Het oppervlak krijgt dan nog een finishlaag die het leer nog slijtvaster maakt. De aangebrachte pigmenten en de finishlaag veranderen echter ook de soepelheid en de consistentie bij het aanraken van het leer. Hoe groter de hoeveelheid die moet worden aangebracht, des te minder soepel zal uiteindelijk het leer zijn.

De noodzakelijke hoeveelheid pigmenten en fixeermiddelen worden op grond van de volgende factoren bepaald

 1. Kleur van het leer (alle lichte kleuren hebben meer pigment nodig om het oppervlak te bedekken).
 2. Keuze van het leer (leer van een mindere kwaliteit vereist meer mechanische correcties).
 3. Bestendigheid van de gevraagde finishlaag (in de automobielindustrie wordt het maximale beschermingsniveau vereist). Gedekt of gedekverfd leder is het meest gebruikelijke type en voor het overgrote deel van de consumenten ook het meest praktische.

Het bewerkingsproces van de gedekverfde huiden is over het algemeen als volgt

 1. De huid wordt gechroomlooid, en vervolgens nog in de “crust” geverfd.
 2. Afhankelijk van de gekozen ruwe huiden, wordt de huid gedeeltelijk of geheel machinaal bewerkt, en glanzend gemaakt om de natuurlijke beschadigingen en nerftekening te verdoezelen.
 3. De pigmenten worden via spray of met een roller over het leder verdeeld.
 4. Afhankelijk van het artikel kan op het oppervlak weer een gehele of gedeeltelijke nieuwe nerftekening worden aangebracht.
 5. Om het leer bestendigheid te geven tegen wrijving en om de pigmenten te fixeren krijgt het nog een finishlaag.
 6. Het leer wordt vervolgens machinaal gekneed of getrommeld om het weer soepel te maken.

Methodes om gedekverfd leder te herkennen

 1. Krab met uw nagel licht over de bovenlaag en controleer of er dan een kras van een lichtere kleur achterblijft. Als de kras niet lichter van kleur is (dat wil zeggen dat de kleur hetzelfde blijft) gaat het om gedekverfd leder.
 2. Gebruik de Soft Cleaner om het leer te reinigen. Het reinigingsmiddel moet op de finishlaag blijven liggen en het leer niet donkerder maken.
 3. De bovenlaag moet een beetje glanzend zijn. Met een effect dat lijkt op dat van geverfd hout ten opzicht van met olie behandeld hout.

NUBUCK: reinigingscode N

Ook oud gemaakt, geschuurd of geborsteld leder genoemd. Het gaat hier om anilineleder waarvan de oppervlaktelaag geborsteld of gepolijst is om het een fluweelachtige structuur te geven. Veel mensen verwarren het met suède. Suède is de vleessplit van de huid terwijl voor het NUBUCK effect de nerfsplit gebruikt wordt, welke het leer een ongelofelijke zachtheid geeft. Door het polijsten absorbeert het leer nog meer als anilineleder. Het bewerkingsproces van NUBUCK is in het algemeen als volgt:

 1. De huid wordt gechroomlooid, en vervolgens nog in de “crust” geverfd.
 2. Vervolgens wordt het oppervlak met fijne borstels of met zand geschuurd die de huid afschaven en daardoor een velours of fluweelachtige structuur creëren.
 3. Soms wordt op het oppervlak nog meer anilineverfstof aangebracht om de kleur nog dieper of homogener te maken.
 4. Afhankelijk van het artikel kan een geprint effect of een nerfstructuur worden gecreëerd.
 5. Op het oppervlak worden fixeermiddelen gesprayd om de kleur te blokkeren en verkleuringen te voorkomen, of er wordt een protectie behandeling op basis van fluorcarbonhars gegeven.
 6. Het leer wordt getrommeld om het NUBUCK effect te verhogen en het nog zachter te maken. De producenten of detaillisten die onze Reinigingscodes willen gebruiken kunnen rechtstreeks contact met ons opnemen.

Methoden om NUBUCK te herkennen

 1. Het oppervlak moet een fluweelachtige structuur vertonen. Als er na het strijken over het oppervlak schaduwstrepen achterblijven, zoals het effect dat een stofzuiger achterlaat die in verschillende richtingen over een tapijt is heengegaan, dan heeft u met NUBUCK te doen.
 2. Wrijf met een natte vinger over het oppervlak. Dat moet donkerder worden, en nadat de plek opgedroogd is, ook nog iets donkerder blijven.
 3. Bij met was behandelde oppervlakken herhaaldelijk met een spons over een zone van het leer wrijven. Op deze manier verwijdert u de was en kunt u controleren of de onder de punten 1 en 2 beschreven effecten worden bereikt.

NUBUCK leder is beschikbaar in de natuurlijke uitvoering, die de natuurlijke nerfstructuur van het leer heeft behouden, of in oneindig veel variaties met nieuw aangebrachte nerftekeningen en kleuren. Deze eigenschappen maken NUBUCK tot een zeer gewaardeerde leersoort in de mode-industrie. De levensduur van een artikel in NUBUCK hangt af van hoe het wordt gebruikt.

leeronderhoud-pdf